Nya sommar öppet tider. 10-16,00. Telefonen kommer vara stängd så skriv i chatten eller ett kontakt formulär.

Montera solceller på olika typer av tak

Montera solceller på olika typer av tak

Att montera solceller på tak är det vanligaste, men det går även att montera solceller på markställning på marken.I Sverige har vi en bred skara av olika taktyper som finns runt om i landet, men i denna text kommer vi att gå igenom de vanligaste förekommande. Låt oss dyka in i ämnet och lära oss mer om att montera solceller på olika tak.Montera solceller på tegeltak/betongpannor

Det finns en rad olika sätt att fästa solceller på tegeltak, men oftast så utgår infästningen från en takkrok eller läktfäste. Vi på Solproffset säljer 4 olika montage system för tegeltak, MAFI, Van der valk, k2 samt Esdec. 

Det som skiljer de olika systemen åt är hur fästet sätts fast i taket, både k2 samt van der Valk är mer traditionella takkrokar som fäster med skruv i råspont eller takstol. MAFI och Esdec å andra sidan bygger på att du fäster takkrokarna i bärläkten. 

De olika systemen har olika begränsningar och fördelar, tex så kan det vara många krokar som går åt vid läkt fästen i zoner med hög vind eller snölast. Vilken infästning som passar bäst där just du bor beror på helt enkelt.

 Vill du läsa med om de olika systemen och deras fördelar och nackdelar, läs mer på vår montage guide om takkrokar för tegeltak. Montera solceller på plåttak

Vid montage av solceller på plåttak så finns det en rad olika typer av plåttak som vi i Sverige har som beklädnad på våra tak. De vanligaste typerna är följande:

 • Falsat plåttak 
 • Tak av trapetsplåt (TRP) 
 • Klicktak 
 • Plegel 

Det finns en rad olika system som går att använda på plåttak vid montage av solceller men vissa system är mer lämpliga för vissa typer av tak.


Falsat plåttak

Vid falsat plåttak använder vi oss av Esdec falsklämmor eller van der valks fals klämmor. Du kan läsa mer om de både oliak systemen här:
Esdec falsat plåttak

Van der valk falsat plåttak


Tp20 plåt

Vid tranpetsplåt även kallat för tp20 plåttak rekommenderar vi en lösning från van der valk där olika kort rälsen monteras under solpanelen för att fästa de i plåten. Detta monteras med hjälp av plåtskruv direkt i plåten på taket. 

Du kan läsa mer om det här i vår montage guide


Klicktak

Att montera solceller på klicktak är något som är väldigt smidigt och Esdec har speciella falsklämmor för klickafalsar. Falsklämmor från tex van der valk är tyvärr inte godkända för klickfals då det är ovanligt utanför Sverige vilket gör att de inte är godkända för det.

Du kan läsa mer här om Esdec för klickfals. 


Plegel

Till plegeltak rekommenderar vi att du monterar solcellerna med hjälp av vårt nyaste montage system från Mafi. Då Mafi är designat för att passa med svenska tak och taktyper har de en perfekt lösning för plegeltak.

Du kan läsa mer här om Mafi:s lösning för plegel.Montera solceller på Papptak

Många ställer sig frågan kring ifall man kan montera solceller på papptak, och ja det är möjligt men det är svårare än andra typer av tak. Det gäller att skilja på platta tak och lutande papptak vid installation av solceller. Det vanligaste upplägget vid platta tak är att svetsa CW Lundbergs plattor i taket som sedan kombineras med K2 skenor och material. Vid lutande papptak går det att använda sig av antingen K2 plattor eller även Esdec hangerbolts. Bäst vid papptak är att kontakta oss så vi hjälper dig att ta fram det system som passar ditt tak bäst. Montera solceller på marken

Att montera solceller på markställningar eller liknande är något som blir mer och mer populärt bland våra kunder då många inte har optimala förhållanden på taket för att installera solceller. Att montera solceller på markställningen är även något enklare än andra montage då du helt enkelt inte behöver klättra på ett tak eller liknande. Materialet för att montera på markställningen skiljer sig mycket beroende på hur konstruktionen ser ut som solpanelerna ska monteras på. Antingen går det att använda sig av stock skruvar för att montera räls på träställningen eller så monteras rälsen direkt i ställningen med hjälp av skruvar. Vad som passar just din installation beror som sagt mycket på hur du har byggt själva ställningen. 

1 kommentar

 • Hej,
  Jag skulle vilja att ni kontaktar mig ang offert för installation av solcellerna på papptak.
  mvh/Beata Freyer

  Beata Freyer

Lämna en kommentar