Vanliga frågor

Solproffset guidar

solpaneler vad behövs?

För att installera solceller krävs det självklart solceller samt montagematerial som passar ditt tak och dina förutsättningar. Sedan krävs det att solcellerna kopplas till en växelriktare som gör som gör om likströmmen till växelström. Vilken växelriktare som krävs beror på vilken effekt solpanelerna har och storleken på anläggningen. Mellan dessa olika komponenter så går det specialkabel som klarar solelen. Kablar kopplas samman med MC4 kontakter. Detta är det grundläggande som behövs för en solcellsanläggning, vänligen kontakta oss för en kostnadsfri projektering där hjälper vi dig med dina specifika förutsättningar. 

Solceller Off-grid

Att ha solceller off grid är något som kan skapa ökad livskvalitet då det tex kan vara i form av solceller till båt , solceller för fritidshus som idag inte ha någon nätanslutning. solceller utan nätanslutning går att uppnå genom att man kopplar solcellerna till ett batteri för att kunna använda elen när behovet finns. En fråga som många ställer sig är vilket batteri ska man ha till solpanel ? Det finns många olika sorters batteri men de stora skillnaderna är vilken sorts aktiv material som används för att lagra energin. Solceller med batterilagring är något som är väldigt populär framförallt inom off grid eller vid installation på båt eller husbil. Solceller med batteri har fördelen att du först och främst använder dig av den el du själv producerar vilket båda är bra för miljön samt plånboken.  

solceller utan installation

Vi på solproffset erbjuder både privatkunder samt företag att köpa solceller utan ett nyckelfärdigt paket. Det betyder att du själv kan köpa allt material som du annars hade fått betala ett högre pris för av något företag som kommer och installerar och säljer material.  

solceller när man har fjärrvärme


När du idag redan värmer upp huset med fjärrvärme så har du redan ett klimatsmart hem. Har du sedan solceller som täcker det elbehov du har så är din byggnad ännu mer klimatsmart. Detta då solelen är bättre än den el du köper från nätet då den egenproducerade elen är koldioxidfri.  

varför solceller ?


Att installera solceller kan både vara bra för din plånbok i form av lägre elkostnader men det är även bra för miljön samt värdet på ditt hus. Solceller är en helt fantastiska källa av energi och producerar el på ett väldigt effektivt sätt.  

solceller för att ladda bilen :

Solceller när man har en elbil är något som är väldigt vanligt, detta då många ser att det finns stora fördelar att spara in på elkostnaderna genom att producera elen själv. Oftast så kopplas solcellerna till ett batteri för att sedan kopplas till en elstolpe där bilen sedan laddas ifrån. Vi på solproffset har allt du kan tänkas behöva för att ladda din elbil med hjälp av solen. Kontakta oss idag för att få hjälp med att sätta ihop en materiallista.

vem säljer solceller ?

Vi köper våra solceller och material direkt från producenterna för solcellerna vilket gör att vi kan erbjuda långa och bra garantier.  

solceller och luftvärmepump 

Att producera solel tillsammans med en luftvärmepump är en perfekt kombination mellan effektivitet och låga elkostnader. Solcellerna producerar solenergi som sedan används i huset för att tex driva din luftvärmepump. Eftersom att priserna på solceller har sjunkit kraftigt de senaste åren har detta gjort att fler och fler ser det lönsamt att installera solceller i kombination med luftvärmepump. 

Optimerare vad är det ? 

Vad är en optimerare?En optimerare är en komponent som installera tillsamman med dina solceller dessa ger en ökad produktion samt ger din i de flesta fallen möjlighet att kunna övervaka din anläggning lättare. Det som gör att en optimerare kan öka produktionen är genom att inte göra anläggningen skugga känslig. Vad gör en optimerare?Det optimeraren gör är att den ser till att panelen producerar så mycket ström som möjligt trots att delar av panelen är i skuggan. Vilka fördelar ger en optimerare? Fördelar är som sagt att du får en ökad produktion av el då panelerna inte är lika känsliga mot skugga.Optimeraren ger även Bättre el- och brandsäkerhet genom att optimeraren bryter produktionen vid spänningsfall.Vilken optimerare ska jag använda? Vilken optimerare som passa just din anläggning och behov beror mycket på, vänligen kontakta oss så kan vi hjälpa dig att välja rätt optimerare. 

Vad är en växelriktare? 

Växelriktaren används för att omvandla likström som kommer från solcellerna till växelström som kan användas i ditt hus. Detta är växelriktaren första uppgift och den andra är att säkerställa kvaliteten på elen som du ska använda i ditt hem. Växelriktaren ser till så att du får ut så mycket ström som möjligt med god kvalitet. Bristande kvalitet på elen kan märkas genom att lamporna flimrar eller att spänningen dyker ibland. Vilken växelriktare som passar dina behov kan variera. Vänligen kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt.  

Skillnader mellan monokristallina och polykristallina solpaneler 


Dessa två olika typer av solceller är det vanligaste och de uppfyller samma funktion då de båda producerar solenergi. De huvudsakliga skillnaderna är antalet kristaller det är producerade med. Båda panelerna är generellt gjorda av kisel och mono paneler är gjorde av endast en typ av kisel. Poly är och andra sidan skapade av flera olika typer av kisel som är samma smälta för att skapa panelen. Mono Panelerna klassa som bättre solceller då de har högre effektivitet och missfärgningen över tid är låg. Tack vare att minipanelen endast innehåller en typ av kisel skapar mer utrymme för elektronerna att röra på sig vilket skapar med utrymmer för elektronerna att röra på sig. Poly panelerna har fördel att de är billigare och har även en blå finish vilket gör att de tilltalar vissa mer estetiska än de svarta mono panelerna. 

Vad krävs för att installera solceller? 

Vad som krävs för själva installationen av solceller beror mycket på vilket typ av material som ditt tak har. Olika tak sorter har olika montagesystem. Vänligen kontakta oss för att få hjälp att få rätt material till just ditt tak.  

Finansiering / lån till solceller


Det finns flera sätt att finansiera köpet av solceller du kan antingen ta av ditt eget sparande. Det finns även möjlighet att ta ett lån från banker som erbjuder förmånliga räntor för finansiering av solceller. Ett alternativ om du har en fastighet du äger kan du utöka ditt bolån om det finns utrymme för det inom värdet av din fastighet. Banken tar då ut pantbrev och pantsätter din fastighet och har den som säkerhet för lånet.Detta kan också leda till lägre räntor för dina bolån då din fastighet kan få en bättre energiklassning och då kan du erbjudas tex gröna bolån. Om du inte har möjlighet att belåna din fastighet så kan man ansöka om ett lån utan säkerhet där banken då lånar ut som ett vanligt privatlån fast med mer förmånlig ränta. Vissa banker som tex Swedbank erbjuder 1,9% rörlig ränta upp till hela beloppet för solceller med en återbetalningstid upp till 12 år. Finansiering för solceller kan vara ett bra alternativ istället för att röra sin spar pengar då i många fall kan avkastningen från solcellerna bli betydligt högre än räntekostnaden. För att ta del av finansieringen vänligt kontakta din bank eller se dig runt bland storbankerna tex SEB och Swedbank samt vissa Sparbanker erbjuder dessa lån efter kreditprövning har skett.