Montera solceller på tegeltak, vilken takkrok ska jag välja?

Montera solceller på tegeltak, vilken takkrok ska jag välja?

 När du ska montera solceller på tegeltak så finns det en mängd olika takkrokar att välja mellan. Denna guiden visar upp de olika varianterna som vi på solproffset säljer. Vi kommer att gå igenom och vissa krokarna från Vandervalk, esdec samt K2 solar. Dessa har lite olika funktioner och fördelar och nackdelar.

 

Van der valk takkrok för solceller på tegeltak

Van der valk Heavy duty takkrok är vår bästsäljande takkrok för installation av solceller på tegeltak. Dessa finns både för installation i porträtt men även i landskap. Du hittar produkterna här:
Van der Valk - Strongline - heavy duty takkrok - Porträtt (747838)

Van der Valk - Strongline - heavy duty takkrok - Landskap (747839)

 Van Der Valk - 8,0x80 mm Torxskruv (774380)

 Van der valk är ett företag med lång erfarenhet inom solcells montage och montagematerial för solceller. Genom deras simpla design så har de produkter med hög kvalite till låga priser. 

Montageguide van der valk för tegeltak

Montageguide för installation i råsponten

Fördelar

 •  Prisvärda.
 • solida, mindre saker som kan gå sönder.

Nackdelar

 •  Icke justerbara.

 Takkrokarna till taket kombineras med änd och mitt klämmor samt räls för att montera solcellerna. Du finner de övriga produkterna här:

Van der Valk -  Mittklämma Svart (721550ZW)

Van Der Valk -  Räls Alu Side++ (701702370 , 701703520 )

Van der Valk - Ändklämma svart (721552ZW)

 

Sammanfattningsvis kan man säga att Van der valk är en perfekt kombination av lågt pris men hög kvalite. Den enkla designen gör det till en prisvärd takkrok utan några extra funkationer. 

Esdec Click fit evo takkrok för montage på tegelpannor 

 

Esdecs click fit evo takkrok för montage av solceller på tegeltak är ett bra alternativ när du inte vill skruva i taket och på så sätt bryta tättskiktet. Genom att klämma fast takkroken mellan pannan och bärläkten så får du en stabil installation utan att behöva skruva i taket. Som tas upp i videon behövs det en snö och vind beräkning för att kunna veta cc måttet mellan krokarna, men vi hjälper dig gärna med det.

Esdecs sortiment för tegeltak hittar du här:

Esdec ClickFit EVO - modul klämma universal Svart (1008020-B)

Esdec ClickFit EVO - Räls 3488 mm (1008133)

Esdec ClickFit EVO - Takkrok Universal (1008040)

Esdec ClickFit EVO - Ändkåpa svart (1008060-B)

 

Fördelar

 • Justerbart
 • Inga skruvar krävs
 • Enkelt montage med innovativa produkter från Esdec 

Nackdelar

 • Krävs många krokar vid höga snö laster
 • Dyrare än att montera i takstolar 

Sammanfattningsvis kan man säga att Esdec har innovativa produkter med som ger en smidig installation. Men det kan vara dyrare att installera med dessa krokar då de kan krävas fler krokar än med de som skruvas i takstolen. Men det är ett bra val ifall du vill undvika att skruva i tättskiktet. 

 

K2 solar takkrok för tegeltak, 3 s kroken

 Den sista kroken vi kollar på i detta inlägg är 3s kroken från K2 solar mounting som också är en av våra stor säljare. Denna hög kvalitativa krok används för att fästa rälsen vid tegeltaks montage. K2 är kända för sin höga kvalite och deras produkter är riktigt väl utformade. Tack vare den flexibla designen av 3s kroken så går den att justera relativt mycket vilket skapar en enklare installation. 

Produkter som används för att montera detta på tegeltak hittar du här:

 K2 - SingleRail 36 - 3,30 m (2003221)

K2 - Svart mittklämma universal (2003072)

K2 - Svart universal ändklämma (2002589)

 K2- Takkrok CrossHook 3S (2003215)

K2- Träskruv inox. 8x100 (2004112)

 Fördelar

 • Justerbar
 • Hög kvalite

Nackdelar

 • Dyrare 

 sammanfattningsvis går det att säga att K2 solar mounting är ett bra alternativ när du vill ha mycket justerbart vilket leder till snabbare och enklare installation. 

Slutsats

Slutsatsen av denna sammanställning av takkrokar för installation av solceller är att det är viktigt att ha koll på de olika krokarna och system. Det är lite olika funktioner som de olika systemen har och det landar oftast i hur mycket det går att justera krokarna. Men esdecs system är väldigt annorlunda från de andra och det är något att ta i beaktning vid val av takkrok.

Jag personligen har installerat med alla de olika systemen för tegeltak och vill ändå slå ett slag för Esdec. Trots att det krävs mycket krokar på ett kort cc avstånd så är det snabbt smidigt och enkelt.

 

 

Författare:

 

Rickard Lundberg

Solproffset.se

Mail: rickard@solproffset.se

Lämna en kommentar